Spansk Vandhund


Historie:

Racen er meget gammel, og det er derfor svært at redegøre nøjagtigt for dens oprindelse, men det ser ud til at racen kom til den Iberiske halvø omkring år 711.
De første nedskrevne beviser er ca. fra år 1100. Her siges det at den spanske vandhund var syd på halvøen, hvor den blev brugt som hyrdehund. Herfra spredte den sig fra tørre områder til mere sumpagtige landskaber f.eks. Andalusien og Algarve.
Her udviklede den sig så til egentlig vandhund.
I 1985 blev racen anerkendt af den spanske kennelklub, og det viste sig at være en race med store variationer pga. den store geografiske udbredelse, bl.a. har racen flere forskellige navne: Tyrkisk-andalusisk hund og Perro de Agua Español, Perro de Agua Turco, Barbeta m.fl.
For ikke så lang tid siden var racen i fare for udryddelse, da antallet faldt drastisk i takt med antallet af små landbrug. De bruges dog stadig en del i det sydlige Spanien, og pga. dens alsidige egenskaber har man fået øje på racen i andre sammenhænge end de traditionelle.

Højde og vægt:

Hanhund 44-50 cm. og 18-22 kg.
Hunhund 40-45 cm. og 14-18 kg.
Den Spanske Vandhund er en medium størrelse hund med kraftig krøllet pels. Pelsen er uldlignende og kan lave store knuder jo længere den bliver. Pelsen skal hverken trimmes eller redes, men skal barberes af en gang årligt (Ligesom man gør med får). Ved knuder i pelsen bør man forsigtigt skille knuden ad med fingrene. Er knuderne for store og filtrede må man barbere det væk.
På grund af sin pels er den god til at klare ekstreme temperaturer.
Racen findes i næsten alverdens farver, men mest set er sort, beige, brun. To farvet er mest almindelig og den anden farve er næsten altid hvid.
Den er af natur hyrdehund, vandhund og jagthund. Disse alsidige egenskaber har gjort at den både er blevet brugt som hjælpehund på fiskerbåde, i miner, og til egentlig hyrdning af landbrugsdyr. I nyere tid er den også blevet anvendt af politi og forsvar til at finde narkotika og bomber. Siden 1980’erne er den endvidere blevet mere og mere brugt som familiehund. og den har en særligt veludviklet lugtesans. Racen af natur er arbejdshund skal den aktiveres derefter.

Træning:

Alle former for vandaktiviteter er altid et hit hos racen. Hyrdning af får og kvæg vil ligeledes være spændende for den.
Den trives ikke i en lejlighed i byen uden mulighed for udfoldelse. Den kræver moderat motion og er avlet til dagslangt arbejde.
De er lette at træne og kan nemt udføre flere daglige gøremål.
De kan virke reserverede overfor fremmede og god socialisering med mennesker og dyr er nødvendig for at skabe en social sund hund.
Dette gælder også ved børn!
Levetid: ca. 14 år

Sygdomme:

Hofte dysplasi, allergi, Addison’s forekommer.